Πλάτη γεμιστή από την Σάμο για να γλύφετε τα δάχτυλα σας

Η παραδοσιακή Σαμιώτικη κατσικίσια πλάτη γεμιστή είναι μια παραδοσιακή πεντανόστιμη συνταγή του νησιού, που αξίζει να δοκιμάσετε.

Πάμε να δούμε πώς φτιάχνεται

Υλικά

  • 1 πλάτη κατσικίσια 2,5 κιλά
  • 8 γραμμάρια αλάτι
  • 5 γρ. πιπέρι
  • 150 γρ. πελτέ ντομάτας
  • 2 κιλά πατάτες

Για τη γέμιση

  • 1 συκωταριά 500 γρ.
  • 65 γρ. ελαιόλαδο
  • 220 γρ. κρεμμύδι (σε λεπτές φέτες)
  • 30 γρ. πελτέ ντομάτας
  • 420 γρ. νερό
  • 75 γρ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
  • 75 γρ. άνηθο ή μάραθο
  • 340 γρ. ρύζι καρολίνα
  • Αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση  

  • Με το χέρι μας ξεκολλάμε την πέτσα από τα πλευρά, προσέχοντας να μην την κόψουμε.
  • Φτιάχνουμε ένα μείγμα με το αλάτι, το πιπέρι και τον πελτέ τομάτας και το αλλείφουμε στο κατσίκι εσωτερικά και εξωτερικά.
  • Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε κυδωνάτες και τις αλατοπιπερώνουμε.

Για τη γέμιση

  • Σε νερό που βράζει, ζεματάμε για 5-7 λεπτά την συκωταριά. Την αφαιρούμε από το νερό και τη ψιλοκόβουμε.
  • Σε μία μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 2 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν. Προσθέτουμε τη συκωταριά και τσιγαρίζουμε για άλλα 5 λεπτά.
  • Ρίχνουμε τον πελτέ, το νερό, το μαϊντανό, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μείνουν περίπου 2 δάχτυλα υγρά στην κατσαρόλα.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ρύζι και ψήνουμε για ακόμα 1-2 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Αφαιρούμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά.

Για την σύνθεση

  • Αφού έχει κρυώσει η γέμιση, γεμίζουμε την πλάτη κουταλιά, κουταλιά πιέζωντας με το χέρι μας έτσι ώστε να σπρώξουμε τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια της πλάτης.
  • Ράβουμε με μία χοντρή βελόνα τα ανοίγματα και από τις δύο πλευρές, για να κλείσουν καλά.
  • Σε ένα μεγάλο ταψί στρώνουμε τις πατάτες. Τοποθετούμε από πάνω το κατσίκι, το σκεπάζουμε με μία λαδόκολλα και σφραγίζουμε καλά το ταψί με δύο αλουμινόχαρτα αφού βάλουμε στο ταψί 1- 1/2 κούπα νερό.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς και βάζουμε μέσα το ταψί για 15 λεπτά. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε στους 150 και ψήνουμε για 4 ώρες.
  • Τέλος, ανεβάζουμε ξανά την θερμοκρασία στους 250 βαθμούς, ξεσκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά.

Καλή σας απόλαυση!