Η παραδοσιακή Σαμιώτικη κατσικίσια πλάτη γεμιστή είναι μια παραδοσιακή πεντανόστιμη συνταγή του νησιού, που αξίζει να δοκιμάσετε.
Πάμε να δούμε πώς φτιάχνεται
Υλικά
- 1 πλάτη κατσικίσια 2,5 κιλά
- 8 γραμμάρια αλάτι
- 5 γρ. πιπέρι
- 150 γρ. πελτέ ντομάτας
- 2 κιλά πατάτες
Για τη γέμιση
- 1 συκωταριά 500 γρ.
- 65 γρ. ελαιόλαδο
- 220 γρ. κρεμμύδι (σε λεπτές φέτες)
- 30 γρ. πελτέ ντομάτας
- 420 γρ. νερό
- 75 γρ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
- 75 γρ. άνηθο ή μάραθο
- 340 γρ. ρύζι καρολίνα
- Αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση
- Με το χέρι μας ξεκολλάμε την πέτσα από τα πλευρά, προσέχοντας να μην την κόψουμε.
- Φτιάχνουμε ένα μείγμα με το αλάτι, το πιπέρι και τον πελτέ τομάτας και το αλλείφουμε στο κατσίκι εσωτερικά και εξωτερικά.
- Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε κυδωνάτες και τις αλατοπιπερώνουμε.
Για τη γέμιση
- Σε νερό που βράζει, ζεματάμε για 5-7 λεπτά την συκωταριά. Την αφαιρούμε από το νερό και τη ψιλοκόβουμε.
- Σε μία μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 2 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν. Προσθέτουμε τη συκωταριά και τσιγαρίζουμε για άλλα 5 λεπτά.
- Ρίχνουμε τον πελτέ, το νερό, το μαϊντανό, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μείνουν περίπου 2 δάχτυλα υγρά στην κατσαρόλα.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ρύζι και ψήνουμε για ακόμα 1-2 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Αφαιρούμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά.
Για την σύνθεση
- Αφού έχει κρυώσει η γέμιση, γεμίζουμε την πλάτη κουταλιά, κουταλιά πιέζωντας με το χέρι μας έτσι ώστε να σπρώξουμε τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια της πλάτης.
- Ράβουμε με μία χοντρή βελόνα τα ανοίγματα και από τις δύο πλευρές, για να κλείσουν καλά.
- Σε ένα μεγάλο ταψί στρώνουμε τις πατάτες. Τοποθετούμε από πάνω το κατσίκι, το σκεπάζουμε με μία λαδόκολλα και σφραγίζουμε καλά το ταψί με δύο αλουμινόχαρτα αφού βάλουμε στο ταψί 1- 1/2 κούπα νερό.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς και βάζουμε μέσα το ταψί για 15 λεπτά. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε στους 150 και ψήνουμε για 4 ώρες.
- Τέλος, ανεβάζουμε ξανά την θερμοκρασία στους 250 βαθμούς, ξεσκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά.
Καλή σας απόλαυση!