Σαμιώτικα Μπουρέκια: Δείτε την πεντανόστιμη συνταγή

Τα σαμιώτικα μπουρέκια είναι μια πεντανόστιμη συνταγή του νησιού με βάση την κολοκύθα που αξίζει σίγουρα να δοκιμάσετε.

Υλικά

  • 1 κιλό περίπου κολοκύθα κόκκινη, καθαρισμένη και κομμένη σε χοντρά κομμάτια, βρασμένη ελαφρά και στραγγισμένη ή ψητή στο φούρνο (ώστε να μαλακώσει)
  • 2 κρεμμύδια ξερά
  • ½ κουταλάκι κανέλα
  • ½ κουταλάκι μπαχάρι
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 1/2 κιλό φέτα
  • Ηλιέλαιο για τηγάνισμα ή ψήσιμο.
  • Τριμμένο τυρί σαμιώτικο ή ζάχαρη για το σερβίρισμα

Για τη ζύμη

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Λίγο αλάτι
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1 κουταλιά σούπας ξίδι

Εκτέλεση

  1. Τρίβουμε την βρασμένη κολοκύθα και το κρεμμύδι σε χοντρό τρίφτη.
  2. Σοτάρουμε με το ελαιόλαδο στο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, την κολοκύθα και το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε κανέλα, μπαχάρι, ζάχαρη, πιπέρι και αλάτι.
  4. Σε σιγανή φωτιά σοτάρουμε ώσπου να πιει τα υγρά του και η κολοκύθα να αλλάξει χρώμα.
  5. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και Προσθέτουμε το τυρί φέτα.
  6. Ζυμώνουμε τα υλικά και ανοίγουμε τη ζύμη σε μακρόστενες λωρίδες.
  7. Σε κάθε λωρίδα βάζουμε γέμιση, όχι πολύ πάχος, την κλείνουμε και τη στρίβουμε σαν σαλιγκαράκι για να σχηματίσουμε τα σαμιώτικα μπουρέκια.
  8. Τέλος, τα τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα. Διαφορετικά, τα αλείφουμε με ηλιέλαιο και τα ψήνουμε στο φούρνο, σε μέτρια θερμοκρασία ώσπου να ροδίσουν.
  9. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με αλμυρό σαμιώτικο τυρί ή ζάχαρη αναλόγως πως θέλουμε να τα φάμε.

Καλή σας απόλασυη!