Το σαμιώτικο είναι μια εναλλακτική συνταγή του πασίγνωστου μπριάμ, που σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε!
Πάμε να δούμε πως θα το φτιάξετε
Υλικά
- 3 ντομάτες
- 2 κρεμμύδια
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 6 πιπεριές κέρατο
- 4 μελιτζάνες
- 6 μέτριες πατάτες
- 1/4 ματσάκι μαϊντανός
- 2 λεμόνια
- 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
- 2-3 ποτήρια μοσχάτο Σάμου
- 5 φέτες πάριζα
- 100 γρ. φέτα
- αλάτι, πιπέρι
- πάπρικα γλυκιά, ρίγανη, θυμάρι
Εκτέλεση
- Ρίχνουμε τις ντομάτες στη γάστρα
- Βάζουμε μέσα και τις μελιτζάνες, τις οποίες τις στύψαμε για να φύγουν τα υγρά τους, αφού έμειναν στο αλάτι για μισή ώρα
- Βάζουμε τις πατάτες
- Βάζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις πιπεριές και τον μαϊντανό
- Ρίχνουμε και το χυμό από δύο λεμόνια, το ελαιόλαδο, τα καρυκεύματά μας και ανακατεύουμε απαλά. Στο τέλος, προσθέτουμε από πάνω και το κρασί, ώστε να φτάσουν τα υγρά περίπου στο μισό ύψος του φαγητού μέσα στη γάστρα
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1 1/2 ώρα. Στη μία ώρα, αφαιρούμε το καπάκι και προσθέτουμε τα τυριά και τα αλλαντικά
- Μετά τη 1 1 /2 ώρα, σβήνουμε το φούρνο και ανακατεύουμε πολύ προσεκτικά τα τυριά και τα αλλαντικά που έχουν ροδίσει, ώστε να ενσωματωθούν σε όλο το φαγητό και να λιώσουν παντού. Αφήνουμε τη γάστρα μέσα στο σβηστό φούρνο για άλλα 20 λεπτά και μετά μπορούμε να σερβίρουμε
Καλή σας απόλαυση!