Την αυθεντική Τσιτσανόπιτα δεν θα τη βρείτε σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Για την ακρίβεια, θα τη συναντήσετε στη Βόρεια Εύβοια, θα την απολαύσετε και θα ζητήσετε τη συνταγή για να την καθιερώσετε στο διατροφολόγιό σας…
Η Τσιτσανόπιτα προέκυψε ως ένα είδος τυρόπιτας χωρίς φύλλο και πήρε τ’ όνομά της σε μια παραλλαγή του Τσιτσάνικου, δηλαδή του γυμνού, σύμφωνα με τους ντόπιους.
Πώς θα μπορέσετε να την φτιάξετε;
Τσιτσανόπιτα: Τα υλικά που θα χρειαστείτε
- 250 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει
- 125 γραμμάρια ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι σούπας μπέικιν πάουντερ
- 500 γραμμάτια φέτα θρυμματισμένη
- 500 γραμμάρια ανθότυρο θρυμματισμένο
- 200 ml γάλα φρέσκο – πλήρες
- 1 πακετάκι τριμμένη φρυγανιά
Τσιτσανόπιτα – Υλοποίηση συνταγής
1 Ρίχνετε όλα τα υλικά σ’ ένα μπολ, πλην της φρυγανιάς και τα ανακατεύετε πολύ καλά, να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα.
2 Βάζετε λάδι ή βούτυρο στο ταψί σας και πασπαλίζετε από πάνω με την τριμμένη φρυγανιά. Στη συνέχεια αδειάζετε το μείγμα στο ταψί και το απλώνετε.
3. Το υπόλοιπο της φρυγανιάς το πασπαλίζετε πάνω από την πίτα και βάζετε το ταψί στον φούρνο σας, τον οποίο έχετε προθερμάνει στους 180 βαθμούς.
4 Ψήνετε για 50 λεπτά μέχρι να ροδίσει και σερβίρετε είτε ελαφρώς χλιαρή, είτε παγωμένη, αλλά πάντα εκτός ψυγείου.
Καλή απόλαυση…