Η Εύβοια φημίζεται για την παραδοσιακή της κουζίνα και το τυροπιτάρι είναι -ίσως- το σήμα κατατεθέν του νησιού, μαζί με το παραδοσιακό τηγανόχωμο.
Πάμε να δούμε πώς μπορείτε κι εσείς να φτιάξετε το τυροπιτάρι της Εύβοιας με εύκολο και εξαιρετικά οικονομικό τρόπο.
Τυροπιτάρι Εύβοιας – Υλικά
- 500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 90 ml ηλιέλαιο
- 2 κουταλιές της σούπας ξύδι
- 220-250 ml νερό
- 500 γρ φέτα (λευκό τυρί)
- Πιπέρι
- 1 αυγό
Τυροπιτάρι Εύβοιας – Διαδικασία
- Ξεκινάμε τη συνταγή μας φτιάχνοντας τη ζύμη. Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι με το αλάτι, το λάδι και το ξύδι και ανακατεύουμε καλά. Στην πορεία προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό μέχρι να γίνει ζύμη.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη μας και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
- Εν τω μεταξύ, σε ένα μπολ ρίχνουμε το τριμμένο λευκό τυρί (φέτα) και το ανακατεύουμε με λίγο πιπέρι και το αυγό.
- Στη συνέχεια, χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 μπάλες, τις οποίες στη συνέχεια ανοίγουμε σε λεπτά φύλλα ζύμης, σε αλευρωμένη επιφάνεια.
- Τοποθετούμε λίγη από τη γέμιση τυριού στη μέση του φύλλου ζύμης και κλείνουμε τη ζύμη σαν φάκελο.
- Στη συνέχεια σε ένα τηγάνι βάζουμε αρκετό λάδι να ζεσταθεί.
- Τοποθετούμε τις τυρόπιτες μας ανά δύο στο ταψί και όταν ροδίσουν από τη μια πλευρά τις γυρίζουμε από την άλλη.
- Τέλος, όταν είναι έτοιμα, τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Έτοιμες οι τυρόπιτες μας! Καλή τύχη!